Музички вести

Борис Лејнер, легендарниот тапанар, го посвети својот нов сингл на инструментот кој му го одбележа животот

todayMay 29, 2024 16

Background
share close

Легендарниот тапанар Борис Лејнер 50 години беше вљубен во тапаните во, а последните години оваа љубов е тајна. Сега на сцената се враќа со својата авторска песна „Kada bubanj krene“, за која текстот го напиша авторката Јасминка Митриќ, музиката е на Јасминка Митриќ, Борис Лејнер и Марино Пелајиќ, а аранжманот го направија Лејнер и Пелајиќ. Проектот собра одлична музичка екипа – покрај Борис на тапани и вокал, тука е и познатиот басист на групата Филм, Марино Пелајиќ; Борис Хрепиќ – гитарист на Далека обала, Лео Анѓелковиќ на гитара и одличен млад пијанист Јадран Михелчиќ. Продуцент на песната е Анте Пргин Сурка.

“Во еден момент се беше премногу и престанав да свирам. Ми требаше пауза, а потоа звукот на мојот тапан почна да ме прогонува. Там-там ритамот призва одлична музичка екипа и со нивна помош оваа искрена песна ја посветив на тапанот“ – вели Лејнер за песната.

Борис Лејнер е синоним за новиот бран, тој ја одбележа хрватската музичка сцена со своите бројни бендови, а во каталогот има над десет од нив во кои тој создавал или свирел. Репликите на рефренот на песната покажуваат колку за култниот музичар значи новото влијание на сцената – „Кога ќе почне тапанот, сите играат околу мене, црните мисли се губат, сите ме гушкаат, сите ме бакнуваат“. Спотот го потпишуваат Невио Смајиќ и Марио Боршчак.

Борис Лејнер има учествувано во многу музички и културни проекти, а во последните години, покрај музиката, се повеќе се занимава и со скулптура, организирајќи свои изложби. Во 2020 година беше објавена книгата на неговите автобиографски записи „Сè беше ритам“, а во 2022 година беше објавена книгата „Сведоците на Азра“ од авторската двојка Борис Лејнер и Јасминка Митриќ, која содржи 101 приказна на обожаватели кои ја гледале Азра на различни концерти, како и во други прилики.

Written by: radiobubamara_editor

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


0%