Музичарите од Бергамо испеаја песна за ранетиот град

Written by on март 29, 2020

 

 

„Rinascerò, Rinerai“ e дело на група музичари од Бергамо, создадена како поддршка на итноста од справување со корона-кризата во Италија, една од најпогодените земји во светот, и уште поконкретно во градот Бергамо, драматично засегнат од ковид-19. Сите авторски парава од даунлодирање и емитување на песната се донација за болницата „Папа Џовани XXIII“ во Бергамо со цел – набавка на медицинска опрема.

-Откако на ТВ ги видов сликите на армиските камиони кои ги разнесуваат труповите на нашите сограѓани во крематориум, преплавен бев од емоции. Солзите и гневот ме донесоа до пијаното и само за неколку минути песната беше родена. Ја насловив: „Ќе се родам повторно, ќе се родиш повторно“. Тоа беше инспирација во мигот и моментна потреба. Почувствував дека морам да сторам нешто за мојот град, кој е толку тешко погоден. Повикав некои од моите пријатели да помогнат и создадовме совршен „брак“ помеѓу текстот и музикатата. Песната е желба за повторно раѓање и надеж. Посветена им е на оние кои ги напуштија своите семејства и претставува благодарносте на сите кои работат интензивно за доброто на другите, за лекарите, сестрите и другиот болнички персонал, кои се нашите херои овие денови. Песната е молитва за гардот кој не се предава – вели Роби Фачинети (Roby Facchinetti), кој ја напиша и отпеа песната за Бергамо.

 

„Ќе се родам повторно, ќе се родиш повторно“ е нашиот начин да помогнеме барем малку, онака како што знаеме – со музика – создавајќи ја химната за ранетиот град, кој кога се ќе заврши „ќе се врати да ги види ѕвездите (стих од текстот на песната, з.н.)“, велат музичарите вклучени во овој проект.


Current track

Title

Artist