Полјаци ја пејат „Две невесте тикве брале бре“ и тоа на кумановски дијалект

Перцивал е полски музички фолк бенд од Лубин, формиран од музичари фасцинирани од историјата и историските настани.

Името не реферира на никаква историска фигура, туку на џуџето Персивал Шутенбах од серијалот новели Тхе Њитцхер од Андржеј Сапковски, познат полски писател на епска фантастика.