„Љубојна“ настапи на меѓународниот фестивал „Медитерански култури“ во Португалија

Written by on септември 18, 2018

Македонската етно група „Љубојна“ успешно настапи на меѓународниот фестивал „Медитерански култури“ кој синоќа заврши во португалскиот главен град Лисабон.

Настапот на групата „Љубојна“ е во рамки на соработката меѓу канцелариите на ЦИОФФ-Светска организација на фолклорни фестивали од Македонија и Португалија, и со поддршка на македонското Министерство за култура, истакна Антонијо Димитровски, претставник на Република Македонија во ЦИОФФ.

– На Фестивалот учествуваа групи од Португалија, Турција, Грција, Италија, Хрватска, Словенија, Бугарија, Шпанија, Тунис, Србија, Франција и Либан, а единствен претставник од нашата држава беше етно групата „Љубојна“. Целовечерниот фестивалски концерт нашите претставници го изведоа на свеченото отворање на фестивалот и во рамки на главната програма, заедно со врвниот музичар Раби Абу Калил. Публиката во Лисабон беше воодушевена од музичката понуда,односно од досега снимените албуми, а неколку композиции беа адаптирани со медитерански аранжман – потврди Димитровски.

За време на фестивалот „Медитерански култури“ беа организирани и се одржаа пет посебни програмски содржини како асоцијација на пет човекови сетила, за вид, допир, слух, мирис и за вкус.

Во изминатите денови во Лисабон со поддршка на ЦИОФФ се одржаа стручни работилници и изложби, семинар на тема „Сегашноста и иднината на медитеранските култури“, а беше формиран и посебен Центар за антропологија, информираа од македонската канцеларија на ЦИОФФ со седиште во Битола.

Posted by Luboyna Љубојна on Недела, 16 септември 2018


[There are no radio stations in the database]